čtvrtek 12. listopadu 2015

Pálavský okruh s nosičkou















Pálava je moje nejoblíbenější místo jižní Moravy a máme ji prolezlou skrz naskrz, tady dávám tip na okruh s nosičkou, s kočárkem se díky skalnatému terénu skoro nikam nedostanete. Jde o okruh trochu náročnější, ale ty panoramata... Celková délka je jen 8 km, ale na trase jsou náročná stoupání na nejvyšší vrchol Pálavy Děvín a k Dívčímu hradu, zřícenině hradu z 13.století.

Výhled z Dívčího hradu:






Auto necháme zaparkované v sedle nad vesnicí Perná (autobusová zastávka Perná rozc.) a vydáme se směr po červené k Dívčím hradům (někdy také nazývané Děvčičky). Ze začátku půjdeme chvíli po silnici, ale pak nás stezka zavede do krásného listnatého lesa a hlavně k záludnému stoupání k Děvínu, kde se otevírají slíbené panorama na velkou část jižní Moravy. Pak už pokračujeme po hřebeni, takže pohodička, směrem k Dívčím hradům. Tato trasa bývá hodně frekventovaná.  Na Dívčím hradu se můžeme opět kochat, tentokrát hlavně výhledem na vodní nádrž Nové Mlýny. Pokud jsme zmoženi, můžeme sejít do Pavlova, občerstvit se ve skvělém hotelu Pavlov (http://www.hotelpavlov.cz/) a do Perné se vrátit autobusem. V Pavlově se taky stavíme na víno do obecní vinotéky, která je většinou otevřená turistům.

Hřebenovka:














Pokud nám zbývá ještě dostatek sil, vydáme se zpět do Perné po modré turistické stezce, která vede po hraně Pálavy ze severní strany. Dostaneme se do malého skalního města, kde najdeme skalní útvary Martinka, Špunt. A potom dále po modré zpátky na parkoviště.
Celý okruh je skvělý hlavně svými výhledy na všechny světové strany a za pěkného počasí dohlédneme až na rakouské Alpy.

Café Fara:


Co se týče jídla (a vína), doporučuji hlavně hotel Pavlov (skvělé jídlo za rozumný peníz, dětský koutek v jídelně) a taky snad Café Fara v Klentnici, která je podle mě trochu přeceňovaná, hlavně poměrem cena versus kvalita jídla. Každopádně, ale příjemnější posezení daleko široko nenajdete.

Turista v Café Fara:





















Žádné komentáře:

Okomentovat