úterý 8. prosince 2015

Mikulov s kočárkem


Když už chodíte po Pálavě, byla by velká škoda vynechat návštěvu Mikulova. Můžete nechat odpočinout záda od nosičky z túr po hřebenech Pálavy a provětrat kočárek v mikulovských uličkách. Město Mikulov je hodně opomíjeno, hodně Moraváků jej bere spíš jako čůrací zastávku směrem na jih. Městečko přitom dýchá neopakovatelnou atmosférou, typickou třeba pro italský či francouzský venkov. Pokud bydlíme na Palávě v Klentnici, často si děláme pěší procházku právě do Mikulova.

Tady je pár tipů na míst, která lze navštívit během pár hodin a to hlavně s kočárkem.


Na Mikulově je príma, že je všechno tak nějak dohromady, od sebe vzdáleno jen pár kroků. Většinou parkujeme v centru, kousek pod  mikulovským zámkem. Samozřejmě jej nemůžete minout, zahrady jsou volně přístupné, tak se tu děťátka můžou volně proběhnout, do expozic jsme s nimi zatím nezavítali, to si necháváme až budou starší. Pod hradbami zámku vede parkem cestička, která vás zavede do staré židovské čtvrti, najdete tu Horní synagogu, židovské ghetto s malinkými domečky a také třeba hotel Tanzberg s neobvyklou židovskou kuchyní. Ulicí Husovou pak projdete k Lormovu náměstí, kde si můžete odpočinout pohledem na moderní architekturu Galerie Závodný a jezírko před ní. Z náměstí pak vedou schůdky ke Kozímu hrádku, zřícenině sloužící jako rozhledna na město. K hrádku ale vedou schůdky, takže jedině bez kočárku. Pokud ale kroužíte kolem Kozího hrádku nemůžete minout Židovský hřbitov pocházející z 15.století, který má velice tajemnou náladu. Uličky v této části města mi připomínají ty středomořské, úzké, kamenité a semtam kousek vinohradu. Odtud se pak vrátíme na Náměstí, kde najdeme krásnou Dietrichsteinskou hrobku a spoustu restaurací, vinoték, vináren a kaváren a jsme v podstatě kousek od zámku.


Za další zajímavosti města, které stojí za návštěvu, ale už bez kočárku, je například Svatý kopeček, k jehož kapli vede křížová cesta, a nebo Jeskyně Na Turoldu. Na Svatém kopečku se můžete pokochat nádherným výhledem. Jeskyně je sice malá (a třeba s těmi v Moravském krasu se nedá srovnávat), ale v místním kontextu jde o příjemné zpestření.


V Mikulově při každé návštěvě objevíme nějaký nový příjemný podnik, za ty námi odzkoušené, bohužel ne moc kids friendly, patří na náměstí bistro Sojka a pol., kde dole najdete obchůdek s delikatasemi a bio potravinami a nahoře velice příjemné bistro. Netradiční pohled najdete v Eat Art Gallery, zašité v uličce pod náměstí, kde si můžete na dvorečku pokecat s kuchařkou nebo majitelkou. Pokud nemáte zrovna chuť na to, co mají na jídelním lístku, udělají vám něco dle vaší chuti a to i s úsměvem.
Na náměstí pak na kávu a víno zajděte do vinárny Dobrý ročník.

Mikulov prostě stojí za návštěvu.









Žádné komentáře:

Okomentovat